'Een dag uit het leven van een Young Professional GIS'

Ik ben één van de Young Professionals bij Dewitec en in deze blog neem ik jullie mee in ‘een dag uit het leven van een Young Professional GIS’. Ik werk als Junior GIS medewerker bij de afdeling Informatie & Automatisering (IenA) in het Provinciehuis Zuid-Holland.

Toen ik nog naar kantoor ging (voor de uitbraak van de corona-pandemie) begon ik de dag altijd om 08.00 uur. Met de laptopkoffer in de hand zoek ik een flexplek op de 3e verdieping, waar mijn collega’s van IenA hun werk verrichten. De sfeer is collegiaal en vriendelijk, iedereen begroet elkaar en een kort praatje bij het koffiezetapparaat is altijd prima.

Elke maandag hebben we om 09.00 uur de ‘stand-up’. Dit is een korte, effectieve, kleine vergadering. We staan dan in een kring en vertellen elkaar de plannen voor de dag of week. Eventuele belangrijke mededelingen worden hier aan elkaar gemeld en er is de mogelijkheid om nieuwe taken op te pakken of te verdelen onder elkaar. Hierbij wordt gekeken naar ieder zijn persoonlijke interesses en voorkeuren voor onderwerpen om op te pakken.

Na de ‘stand-up’ pakken we onze eigen werkzaamheden weer op. Het grootste deel van mijn tijd ben ik bezig met het beheren van het Geo-informatie systeem van de Provincie. Voor het beheren van data en kaarten gebruik ik onder andere ArcGIS (specifiek ArcCatalog en ArcMap) en GeoWeb. De volgende werkzaamheden voer ik daar onder andere mee uit.

Iedere dinsdag draai ik een tool in ArcCatalog die verkeersgegevens van een andere afdeling (DBI) van de Provincie updaten. ArcCatalog is een programma waarin databases worden aangemaakt. Opdrachtgevers, bedrijven, collega’s of andere afdelingen sturen ons data op (vector en raster data). Deze data wordt aangepast, verplaatst of gekopieerd in ArcCatalog.

Vervolgens zorg ik dat de data (vanuit bijvoorbeeld ArcCatalog) in het programma ArcMap samen komen in een kaart. De lagen in de kaart worden, waar nodig, gecategoriseerd, vernoemd, bijgewerkt en bijgeknipt. De uiteindelijke kaart wordt geserveerd zodat deze toegankelijk wordt voor andere gebruikers.

Het programma GeoWeb gebruik ik om atlassen aan te maken en te beheren. De kaarten, gemaakt in ArcMap, worden ingeladen in de atlas. Verdere aanpassingen, zoals het maken en bewerken van pop-ups, voer ik in GeoWeb uit. Zodra de atlas in GeoWeb gereed is, kan deze open worden gesteld voor gebruikers binnen en buiten de afdeling.

Om 12.00 uur is het lunchtijd! Iedere dag lunch ik samen met collega’s een half uurtje in de kantine van het Provinciehuis. Een gezellige ruimte met iedere dag een ander menu. Fruit, soep, kroketjes, broodjes, voor iedereen wat lekkers! Na de lunch ga ik weer met nieuwe energie aan de slag.

Door de dag heen overleg ik met collega’s over de voortgang van de werkzaamheden. We plannen een afspraak in via Outlook, zodat we beiden beschikbaar zijn op dat tijdstip. Het overleg is voor overdracht van nieuwe taken, probleemoplossing en afronding van de laatste aandachtspunten.

De goede sfeer en de uitdagende werkzaamheden zorgen ervoor dat de dag snel voorbij vliegt. Aan het eind van de dag, rond 17.00 uur, zeg ik mijn collega’s vrolijk gedag. Dan ga ik lekker naar huis en ga ik de volgende dag weer fris en fruitig naar het Provinciehuis voor een nieuwe, uitdagende werkdag.

Ook zin om als Young Professional GIS bij Dewitec aan de slag te gaan?

Neem vrijblijvend contact met ons op! 

Email: info@dewitec.nl 
Telefoon: +31(0)78-6775542 
Website:www.dewitec.nl