'Wereldwaag door de jaren heen'

Twee weken geleden heeft Dewitec zich gevestigd in het pand de Wereldwaag. De Wereldwaag is een pand dat een rijke educatieve geschiedenis heeft. Er is eeuwen gewerkt aan vooruitgang van de mens. Ben jij benieuwd naar de educatieve geschiedenis van de Wereldwaag? En ben je benieuwd hoe Dewitec jou vooruit kan helpen? Lees dan snel verder… 

De Wereldwaag heeft door de eeuwen heen een grote verandering doorgemaakt. In 1744 stond het gebouw er nog heel anders bij. Aart Schouman heeft in 1744 een aquarel (zie afbeelding) van de gebouwen gemaakt inclusief de Wereldwaag.  

Aquarel Wereldwaag in 1744Op de aquarel is het huis met de trapgevel en twee ronde hoektorentjes te zien. Dit was het Huis van Scharlaken. De openstaande deuren markeerden de ingang tot het plein ‘De Waag’. Wie een product wilde verkopen, moest naar De Waag om het juiste gewicht te laten vaststellen. Hierdoor wisten de koper en verkoper wat er moest worden afgerekend. Het ging om producten als boter en kaas, maar ook om allerlei soorten timmerhout, metalen, graan, verfstoffen en ander koopwaar.  

Tussen het Huis van Scharlaken en de Werelwaag in, bevonden zich het huis met het smalle trapgeveltje en het huis met de houten voorgevel. Dit was één van de laatste huisjes met een houten voorgevel in de stad. Naast het huis met de houten voorgevel stond toentertijd het enorme 13de-eeuwse Huis Blijenburg of Reuzenhuis (Wereldwaag). Het voorste deel heeft de vorm van een woontoren, met kantelen en gotische ramen en blindnissen. In 1594 logeerde Keizer Karel V en Philip II in het huis en in 1744 werden het huis met de houten voorgevel en het Blijenburg of Reuzenhuis afgebroken.  

In 1750 werd het Huis van Blijenburg of Reuzenhuis herbouwd en ontstond de Wereldwaag. Hier woonden tot aan 1826 invloedrijke Dordtenaren. In 1826 kwam het gebouw in handen van een boekverkoper. Deze boekverkoper was korte tijd de werkgever van Vincent van Gogh, toen hij in Dordrecht verbleef.  

Nadat het pand vele bewoners had gekend, werd in 1833 de Wereldwaag in gebruik genomen als een stadbouwkundige tekenschool. Twee decennia later werd het pand op 11 juni 1858 omgezet naar de Gemeentelijke Industrie- en Tekenschool.  

In 1918 kreeg het pand een ander academisch doel, namelijk als Christelijk Lyceum en de Rijks H.B.S. Inmiddels is in 2020 Netherlands Business Academy (NLBA), een particuliere onderwijsinstelling in het gebouw gevestigd.  

De Wereldwaag heeft dus een rijke educatieve geschiedenis, waarin altijd aan de vooruitgang en kennis van de mens is gewerkt. In april 2021 is Dewitec zich gaan vestigen op de bovenste verdieping van het pand. Ook bij Dewitec wordt er hard gewerkt aan de vooruitgang en de kennis van de mens. Het motto luidt dan ook: ‘Dewitec, jouw brug naar vooruitgang’. Op deze manier zet Dewitec de vooruitgang die het pand vele mensen heeft gebracht, voort.  

Ben jij ook toe aan vooruitgang? Neem dan snel contact met ons op! 

Email: info@dewitec.nl 
Telefoon: +31(0)78-6775542 
Website: www.dewitec.nl 

Professionals
Professionals

Wij zijn expert in het bemiddelen van technische professionals. Dit doen we al jaren en daarom profiteren wij van veel ervaring en een groot netwerk. Bij ons staat de professional centraal. Wij zijn benieuwd wat hem of haar drijft. Wat zijn of haar wensen en ambities zijn. Vanuit deze gedachte gaan we op zoek naar een passende opdracht. Daarnaast hebben wij opleiding en ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Iedere professional die bij ons aan de slag gaat bieden we daarom graag opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan. Dit alles om vooruitgang te garanderen!

Wij bemiddelen enerzijds startende professionals, maar technische professionals met jaren werkervaring zijn bij ons ook aan het juiste adres. Van een startende GIS-medewerker tot een zeer ervaren constructeur. Wij denken graag met je mee. Wij willen graag een brug zijn voor jouw persoonlijke vooruitgang!

Onze professionals zijn voornamelijk werkzaam bij overheden (ministeries, provincies en gemeenten), Rijkswaterstaat, Waterschappen, Havenbedrijven en Defensie.

Ben jij een starter?

Via ons Young Professional Programma kun je binnen uitdagende projecten een ‘kijkje in de keuken’ krijgen bij verschillende opdrachtgevers.
Doormiddel van dit programma investeren we in je opleiding, bieden we coaching en helpen je zo vooruit binnen je zakelijke en persoonlijke ontwikkeling.

Download hier de folder van ons Young Professional programma

HEB JE AL JARENLANG ERVARING BINNEN HET VAKGEBIED?

Detachering via Dewitec is een mooie manier om al je kennis en ervaring toe te passen binnen projectmatige opdrachten.
Wij blijven kijken waar je behoeftes liggen op het gebied van ontwikkeling en investeren daarin.

HOE DETACHEREN WIJ?

Wij detacheren jou als professional op projectbasis aan onze opdrachtgevers.
Daarnaast detacheren we onze professionals ook voor tijdelijke ondersteuning bij onze opdrachtgevers.
Je bent in dienst bij ons en wij investeren in je door middel van opleiding en coaching wanneerje dit wenst.

Alle vacatures

Opdrachtgevers
De veranderende arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is en blijft onderhevig aan verandering. De dynamiek en nodige flexibiliteit tussen werkgevers en werknemers neemt daardoor toe.
Veel bedrijven kiezen, naast een vaste kern medewerkers, voor een flexibele schil aan personeel.
Zo kunnen organisaties specifieke kennis aantrekken en tijdelijke pieken of uitval opvangen.
Op dit gebied kunnen wij u als opdrachtgever ontzorgen en bemiddelen daarom tussen u en talentvolle professionals.

ZOEKT U EEN TALENTVOLLE PROFESSIONAL?

Dit is wat wij doen. Wij detacheren technische professionals op het gebied van Geo-informatie (GIS) en constructeurs. Heeft u bijvoorbeeld een starter nodig? Of juist een specialist met jarenlange ervaring? Wij kijken samen met u naar uw wensen en verbinden de juiste professional aan uw organisatie. De professional is bij ons in dienst, maar werkt voor u.

 

Hoe kunnen wij u ontzorgen?

Wij kunnen u ontzorgen voor een korte periode om bijvoorbeeld tijdelijke pieken in het werk op te vangen, maar ook bemiddelen wij onze professionals voor specifieke projecen.
Detachering voor meerdere maanden of zelfs jaren is bij ons ook mogelijk.
Van tevoren maken we een afspraak na hoeveel gewerkte uren u de professional bij goed functioneren kunt overnemen.
De professional kan ook binnen ons bedrijf doorstromen naar een volgend project bij een andere opdrachtgever.

Wij ontzorgen u als opdrachtgever graag met onze Professional Services.
Onze Professional Services bestaan uit diverse hands-on ondersteuningen die onze (Young) Professionals u kunnen bieden. 
Download hier de folder waarin de Professional Services van Dewitec staan omschreven. 
Een voorbeeld van een project wat uitgevoerd is door medewerkers van Dewitec is het project 'de berm komt tot bloei' bij de Provincie Zuid-Holland.

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact

Contact
Wijnstraat 237 3311 BV Dordrecht
Social media
Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn
Contactformulier
Contactgegevens

Postadres:
Postbus 560
3300 AN Dordrecht

Bezoekadres:
Burgemeester de Raadtsingel 53
3311 JG Dordrecht

Tel:
078 677 55 42