'Wereldwaag door de jaren heen'
Twee weken geleden heeft Dewitec zich gevestigd in het pand de Wereldwaag. De Wereldwaag is een pand dat een rijke educatieve geschiedenis heeft. Er is eeuwen gewerkt aan vooruitgang van de mens. Ben jij benieuwd naar de educatieve geschiedenis van de Wereldwaag? En ben je benieuwd hoe Dewitec jou vooruit kan helpen? Lees dan snel verder…
De Wereldwaag heeft door de eeuwen heen een grote verandering doorgemaakt. In 1744 stond het gebouw er nog heel anders bij. Aart Schouman heeft in 1744 een aquarel (zie afbeelding) van de gebouwen gemaakt inclusief de Wereldwaag.
Op de aquarel is het huis met de trapgevel en twee ronde hoektorentjes te zien. Dit was het Huis van Scharlaken. De openstaande deuren markeerden de ingang tot het plein ‘De Waag’. Wie een product wilde verkopen, moest naar De Waag om het juiste gewicht te laten vaststellen. Hierdoor wisten de koper en verkoper wat er moest worden afgerekend. Het ging om producten als boter en kaas, maar ook om allerlei soorten timmerhout, metalen, graan, verfstoffen en ander koopwaar.
Tussen het Huis van Scharlaken en de Werelwaag in, bevonden zich het huis met het smalle trapgeveltje en het huis met de houten voorgevel. Dit was één van de laatste huisjes met een houten voorgevel in de stad. Naast het huis met de houten voorgevel stond toentertijd het enorme 13de-eeuwse Huis Blijenburg of Reuzenhuis (Wereldwaag). Het voorste deel heeft de vorm van een woontoren, met kantelen en gotische ramen en blindnissen. In 1594 logeerde Keizer Karel V en Philip II in het huis en in 1744 werden het huis met de houten voorgevel en het Blijenburg of Reuzenhuis afgebroken.
In 1750 werd het Huis van Blijenburg of Reuzenhuis herbouwd en ontstond de Wereldwaag. Hier woonden tot aan 1826 invloedrijke Dordtenaren. In 1826 kwam het gebouw in handen van een boekverkoper. Deze boekverkoper was korte tijd de werkgever van Vincent van Gogh, toen hij in Dordrecht verbleef.
Nadat het pand vele bewoners had gekend, werd in 1833 de Wereldwaag in gebruik genomen als een stadbouwkundige tekenschool. Twee decennia later werd het pand op 11 juni 1858 omgezet naar de Gemeentelijke Industrie- en Tekenschool.
In 1918 kreeg het pand een ander academisch doel, namelijk als Christelijk Lyceum en de Rijks H.B.S. Inmiddels is in 2020 Netherlands Business Academy (NLBA), een particuliere onderwijsinstelling in het gebouw gevestigd.
De Wereldwaag heeft dus een rijke educatieve geschiedenis, waarin altijd aan de vooruitgang en kennis van de mens is gewerkt. In april 2021 is Dewitec zich gaan vestigen op de bovenste verdieping van het pand. Ook bij Dewitec wordt er hard gewerkt aan de vooruitgang en de kennis van de mens. Het motto luidt dan ook: ‘Dewitec, jouw brug naar vooruitgang’. Op deze manier zet Dewitec de vooruitgang die het pand vele mensen heeft gebracht, voort.
Ben jij ook toe aan vooruitgang? Neem dan snel contact met ons op!
Email: info@dewitec.nl
Telefoon: +31(0)78-6775542
Website: www.dewitec.nl